- >
- >
- Historien om Vingelen
Historien om Vingelen
1980
I 1980 ble bergstaden Røros oppført på Unescos liste over Verdensarven, blant annet på grunn av sin unike gamle trebebyggelse. Etter hvert ble det behov for egnede materialer til restaurering av bygningsmassen på Røros. Det stilles strenge krav til å bruke de tradisjonelle materialkvalitetene for restaurering av den gamle vernede bygningsmassen på Røros. Materialbanken er bygd opp på tradisjonell trekunnskap, hvor tømmeret plukkes til de ulike formål av Glommen – Mjøsen skog, og videreforedles til kundens behov på sagbruket i Vingelen.
1995
Dermed ble Uthusprosjektet etablert i 1995, et nybrottsprosjekt for istandsetting av kulturminnet Røros. Uthusprosjektet bygde etterhvert opp en materialbank av hovedsakelig malmfuru, som snart vokste til å bli ganske omfattende.
1999
Materialbanken AS blir formelt etablert som eget selskap av vår største andelseier Glommen Skog og Røros kommune, for å kunne fremskaffe tradisjonelle materialer til restaurering av kulturminnet Røros. Denne tradisjons-virksomheten ble raskt utvidet, og Materialbanken har siden den gang levert produkter til mange av landets mest kjente restaureringsprosjekter.
2007
I 2007 fusjonerte Materialbanken med Røes Sag i Vingelen ved Tolga og hele virksomheten ble flyttet hit. Der ble det bygd opp to saglinjer, tørke og nærvarmeanlegg. Røes Sag har vært et tradisjonelt sagbruk ved Møkkelbekken i Vingelen, og her har det vært drift helt siden 1686 under navnet Røes Sagbruk. Det er dermed lange sagbrukstradisjoner som videreføres i Vingelen.
2010
I 2010 bestemte Unesco at Verdensarvstedet Røros Bergstad skulle utvides til også å omfatte den såkalte Circumferensen - det ressursområdet Røros Kobberverk (1644–1977) fikk tildelt ved kongelig privilegium i 1646. Innenfor dette området ligger bygda Vingelen og Røes Sag.
2012
I 2012 ble virksomheten ytterligere utvidet med høvel for å kunne høvle de grøvste dimensjonene og tømmer til den voksende produksjonen av tømmerelementer.
2014
I 2014 ble Materialbanken AS fusjonert inn i Alvdal Skurlag AS, og driver fortsatt virksomheten i Vingelen.