- Hjem
- >
- FAQ
Spørsmål og svar
Alle
Praktiske spørsmål om beregning, forpakning og kjøp av våre produkter.
Spørsmål om kvalitet og utvikling på vår trelast
Her finner du informasjon om produktene våre. Finner du fortsatt ikke det du lurer på ta gjerne kontakt med en av våre salgskonsulenter, så hjelper vi deg med ditt prosjekt!
Spørsmål om Alvdal Royal
Her finner du informasjon om produktene våre. Finner du fortsatt ikke det du lurer på ta gjerne kontakt med en av våre salgskonsulenter, så hjelper vi deg med ditt prosjekt!
Spørsmål om Alvdal Malmfuru
Her finner du informasjon om produktene våre. Finner du fortsatt ikke det du lurer på ta gjerne kontakt med en av våre salgskonsulenter, så hjelper vi deg med ditt prosjekt!
Spørsmål om kledning
Terrasse
Spørsmål om tretak
Spørsmål om våre øvrige produkter
Her finner du informasjon om produktene våre. Finner du fortsatt ikke det du lurer på ta gjerne kontakt med en av våre salgskonsulenter, så hjelper vi deg med ditt prosjekt!
Hvilke festemidler bør jeg bruke på royalimpregnert tretak?
Tretak ligger værutsatt til, og vår klare anbefaling er at man velger godkjente skruer av anerkjente leverandører. Bruk syrefaste (A4) skruer. God størrelse på skruehodet er viktig. Skruehodet bør ha en diameter på 10 millimeter (minimum 8 millimeter).
Skruestørrelse: 5x50mm til underligger og 5x80mm til overligger. Behovet vil være ca. 9 korte og 18 lange skruer per m2 tak.
Hvor får jeg kjøpt produkter fra Alvdal Skurlag?
Vi selger våre produkter via byggevarebutikker.
Alvdal Skurlag kan levere varer til alle byggevarebutikker i Norge. Vi har et godt utbygd distribusjonsnett som gjør oss leveringsdyktige i alle landets fylker.
Har ikke din lokale byggevarebutikk det du leter etter? Da kan de enkelt bestille det fra oss.
Hva er jernvitrol?
Jernvitrol, også kalt jernsulfat, er en kjemisk forbindelse (jernsulfat med krystallvann, FeSO4×7H2O). Middelet er et lyst grønt, ikke giftig pulver som lett oppløses i vann og brukes til overflatebehandling av treverk. Behandling med jernvitrol setter i gang den naturlige aldringsprosessen til treverket, og materialet får raskt et grålig, eldet utseende med sølvgrå patina. Jernvitrol brukes ofte på malmfuru.
Det er viktig å merke seg at aldringsprosessen går raskest der hvor treverket er utsatt for sollys og fuktighet. Treverk som er skjermet, for eksempel under takutstikk, vil derfor bruke lenger tid på å gråne. Dette kan til å begynne med gi et litt skjoldete utseende, men vil jevne seg ut over tid.
Jernvitrol kan reagere med metaller, og det er derfor svært viktig å bruke syrefaste festemidler for å unngå avrenning. Materialer som bør unngås sammen med jernvitriol er aluminium, kobber, jern, sink, ulegert stål og galvaniserte overflater.
Hvorfor selges takbord med ru synlig fremside uten spor på overligger, og med spor på underligger?
Alvdal Skurlag skiller mellom underligger og overligger i produksjonen. Årsaken er at de ferdig produserte bordene skåler/krummer seg avhengig av årringenes retning. Underliggeren er produsert slik at den ru side “skåler” seg, mens overliggeren “krummer” seg. På det ferdige taket vil bordene ligge penest mot hverandre på denne måten. Den “krumme” overligger får vannet til å renne av og ned på underliggeren, Sporene på ru side på underliggeren hjelper med å drenere vannet til tak nedløpet.
Fargepigmentene hefter bedre på ru side. Samtidig vil også snøen i de fleste tilfeller hefte bedre til den ru siden. Reduserer mulighet for takras.
Hvordan bør jeg legge DUO terrassebord?
DUO terrassebord er rillet på den ene siden (framsiden) og glatt på den andre siden (baksiden). Ved sortering av terrassebord er det kvaliteten på fremsiden som vurderes. Baksiden på en Duo vil derfor variere mye i kvalitet.
Ønsker du en glatt terrasse, anbefaler vi at du kjøper glatte terrassebord.
Hvordan monterer jeg kledning?
Trefokus har en fin oversikt over utvendig kledning og monteringsanvisning. Denne finner du her.
Hvilke farger er det på royalimpregnerte produkter fra Alvdal Skurlag?
Royalimpregnerte produkter fra Alvdal Skurlag blir levert med oljebehandling i Royal Brun, Fjellgrå, Svart, Rød, Oker og Klar (uten fargepigmenter).
Er det noen forskjell på begrepene "enlengdepakker", "fotkappet" og "LP"?
Nei det er ingen forskjell. Begrepene brukes om hverandre, og beskriver en pakke trelast hvor alle bord har samme lengde.
Hvorfor er alle terrassebord i enlengdepakker?
Alvdal skurlag produserer terrassebord hvor alle bord i en pakke har samme lengde. Dette kalles lengdepakket, forkortet LP. Når alle bordene i en pakke har samme lengde vil det være enklere å plukke og måle opp korrekt mengde til terrassen. Erfaring viser at dette gir redusert lagrings- og håndteringsskade.
Varier hvilket bjelkelag du legger skjøtene på ved montering, slik at disse blir fordelt.
Hvorfor har pakken med terrassebord nyanseforskjeller i fargen?
Når det gjelder CU-impregnerte (kobberimpregnerte) materialer vil nyanseforskjeller gjelde spesielt for felter som har vært utsatt for nedbør og sol, kontra de som har vært beskyttet inne i pakken. Disse farge forskjellene kan være betydelige på en nylagt terrasse, men over tid vil vær og vind gradvis bidra til å utligne forskjellene.
Royalimpregnering gir ikke en homogen farge, men en overflate med mye liv hvor trestrukturen synes. På Royalimpregnert treverk vil man oppleve at fargene rundt kvister kan være annerledes enn andre steder, hvilket er helt normalt. Dette skyldes at trestruktur og harpiksinnhold påvirker fargebildet i hele trestykket. Vær og vind vil over tid også naturlig påvirke fargepigmentene og gi et naturlig fargespill.
Må jeg skjøte terrassebordene i lengderetningen, eller kan jeg velge lengde?
Terrassebord produseres normalt på lengder i intervallet 3,0 – 5,1 meter. Det er tilfeldige lengder innenfor dette intervallet som normalt finnes i butikkene. For 28x120 Terrassebord Glatthøvlet, har vi lagerført lengder på 4,2m og 4,8m i fargene brun og fjellgrå. Disse er priset litt høyere enn tilfeldige lengder. Ønsker du eksakte lengder kan dette bestilles, men du må da værer obs på at dette vil påvirke leveringstid og pris.
I hvilke lengder selger dere takbord?
Tretak fra Alvdal Skurlag fås i faste lengder og er samtidig endepløyd. Du kan velge lengde på takbordene som følger:
- Royal Brun lagerføres i lengdene 2,7 -3,0 – 3,3 – 3,6 – 3,9 – 4,2 – 4,5 – 4,8 – 5,1 - 5,4 – 6,0
- Royal Fjellgrå, Svart og Klar lagerføres i lengdene 3,0 – 3,6 – 4,2 – 4,8 – 5,4
- CU-impregnert selges i fallende lengder, men er ikke lagervare.
Lange lengder kan skjøtes og leveres på bestilling.
Kan jeg bruke andre typer olje/maling/beis på Royalimpregnert trelast?
Ja, det kan du. Ved skifte av farge kan det brukes alle typer maling og beis til utvendig bruk. For å sikre god nok heft bør man vente minimum ett år etter montering. Det kan være greit å vaske og børste forsiktig før maling eller beis påføres.
Finnes det fargekoder på Alvdal Royal?
Royalolje har en transparent farge på lik linje med beis. For transparente farger er det ikke noe system for fargekoder og fargene vil oppleves annerledes ut fra underlaget. Hver produsent betegner derfor sine farger med fargenavn.
Hvordan vil fargen på Malmfuru utvikle seg?
Malmfuru er ubehandlet kjerneved av furu og vil utvikle seg avhengig av sol, nedbør og temperatur. Det kan derfor bli fargeforskjeller ut fra himmelretning og nedbørsbelastning. Over tid vil all ubehandlet trelast gråne og få en sølvgrå patina. For å sikre en jevnere fargeutvikling kan man behandle treverket jernvitrol, som fremskynder gråningsprosessen og dermed gjør at trevirket vil utvikle seg mer likt når det kommer til farge.
Hvilket materiale burde jeg velge til mitt prosjekt?
Her finnes ingen universelle svar. Hvilke materialer som egner seg best til hvert konkrete prosjekt vil avhenge av en rekke faktorer som klima, forventet levetid, ønske om vedlikehold osv. Hvilke materialer som passer godt sammen er også noe man må ta hensyn til. Send oss en forespørsel og beskriv ditt prosjekt, så hjelper vi deg gjerne med å finne en bra løsning.
Hvordan kontrollerer dere kvaliteten på produktene deres?
Under produksjonsprosessen gjennomgår både råvarene og sluttproduktene flere kvalitetskontroller for å sikre at kundene får et produkt iht. etablerte bransjestandarder. Vi produserer kvalitetsprodukter med lang levetid ved hjelp av moderne produksjonsteknologi.
Selv med moderne produksjonsteknologi er det ingen maskin som fullt og helt kan erstatte våre ansattes øyne og kompetanse, og vi mener derfor det er viktig å bruke tid på å kvalitetssortere trelasten visuelt i tillegg.
Hvor får jeg kjøpt Alvdal Royal olje?
Alvdal Royal olje får du i de samme fargene som vi produserer royalimpregnerte materialer i.
Vi kan levere varer til alle byggevarebutikker i Norge. Har de ikke olje fra oss i din lokale byggevarebutikk? Gi beskjed til butikken, så kan de bestille det fra oss.
Hva slags olje er brukt i produksjonen av Alvdal Royal?
Det er en blanding av organisk olje og mineralolje (prosessolje og kokt linolje).
Når og hvordan bør jeg etterbehandle mitt Alvdal Royal produkt?
I vårt FDV-dokument (forvaltning, drift og vedlikehold) finner du informasjon om hvordan du bør vedlikeholde kledning, terrasse og tretak i Alvdal Royal:
Det kommer hvite ringer/flekker rundt kvistene på Alvdal Royal – Hva gjør jeg?
I alle godkjente, impregnerte treprodukter i Norge er det furu som er råstoffet, og furu inneholder harpiks (kvae). Harpiks reagerer på varme og fuktighet, og kan "koke ut" – spesielt rundt kvister.
Harpiks kan skrapes/børstes forsiktig bort når det har størknet på trevirket, men kan etterlate seg noen lysere områder. Dette blir en kosmetisk vurdering man selv må ta, men man kan om ønskelig påføre Royal olje i samme farge for å opprettholde den opprinnelige fargen.
Harpiks er naturlig i trevirket og er derfor ikke reklamasjonsberettiget.
Regnes materialer i Alvdal Royal som farlig avfall?
Alle royalimpregnerte produkter inneholder kobber, og skal håndteres som "impregnert trevirke" på avfallsplasser. Det er ikke lov å brenne trevirke med kobberinnhold i egen ovn eller peis.
Hva betyr malmfuru?
Malmfuru er betegnelsen på furu som ved alder og sen vekst har oppnådd stor malmandel (kjerneved). Selve malmingen skjer ved at harpiks fyller opp treets indre celler, og dermed beskytter mot råte.
Hvilke skruer eller spiker bør jeg bruke når jeg monterer malmfuru?
Malmfuru er ubehandlet trevirke og har en naturlig svak surhet i seg. Denne surheten gjør at det skjer en kjemisk reaksjon når vann kommer i kontaktflaten mellom trevirke og metallet på skruer/spiker. Over tid vil det kunne bli avrenninger som vises i form av striper nedover kledningsbordet. Samme problem kan fås rundt galvaniserte takrenner eller beslag som brukes i kombinasjon med kledningen. For å forhindre dette, bør man bruke syrefaste festemidler og egnet beslag og takrenner.
Får man villmarkskledning i malmfuru?
Villmarkskledning i malmfuru er gjennomskåret fra hele stokker, og vil derfor inneholde både yteved og kjerneved. De fleste overflatebehandler villmarkskledningen sin og dermed vil malingen eller beisen beskytte mot fuktopptak og redusere nedbrytningen fra vær og vind.
Vår villmarkskledning har en høyere andel kjerneved enn mange av våre konkurrenter, da vi snur kanten. I denne prosessen er det yteved som høvles vekk, og andelen kjerneved blir da høyere for villmark med snudd kant enn villmark uten snudd kant. Årsaken til at vi snur kanten er at kuvingen over tid skal bli riktig (kledningen skal presse inn mot veggen på yttersiden).
Hvilke skruer eller spiker skal jeg bruke?
Det er viktig å bruke riktige festemidler ut fra hvilke materialer man bruker. Bruk av feil festemidler kan skade produktet eller lage skjemmende merker. Informasjon om dette finner du i FDV-en (forvaltning, drift og vedlikehold) til hvert enkelt produkt, som ligger tilknyttet våre produkter på produktsøkesiden.
Hvor mange løpemeter trelast og hvor mange skruer trenger jeg per m² ?LINK
For å hjelpe deg å regne ut hvor mye materialer du trenger, har vi laget en tabell med oversikt over antall løpemeter og antall skruer per m² for tretak, kledning og terrasse.
Last ned dekningsmål for trelast(link)
Hva er svertesopp?
Svertesopp kan komme på alle typer kledning/terrasse. Framstår som svarte prikker/mørkere felter, og er følgelig mest synlig på lyse flater. Svertesoppen skader ikke trevirket, men virker skjemmende. Den gis gode vilkår ved fuktig, stillestående luft, gjerne på skyggesiden/lesiden ved busker og trær. Svertesoppen kan til en viss grad børstes/vaskes vekk, hvorpå ny behandling tilsatt soppdrepende middel påføres.
Hva er kvaeutkok?
All furu inneholder tjære- og harpiksstoffer (kvae). Desto «bedre» materialkvalitet, desto større innhold av disse stoffene. Ved bruk av furu på kledning, tretak og terrasse må man derfor regne med at kvaeutkok kan forekomme. Dette er en naturlig prosess og gjør seg særlig gjeldende på mørke, soleksponerte flater. Det kommer helst til syne ved kvister og malmrike senvokste materialer. Kvaeutkoket vil etter hvert krystallisere seg, og oftest forsvinner det av seg selv, men man kan også børste det lett av. Vil man friske opp fargen på treverket kan det etterbehandles med pigmentert olje.
Når må en reklamasjon fremsettes?
Eventuelle reklamasjoner må fremsettes snarest, og før trelasten er tatt i bruk. For trelast som er montert er kvaliteten godkjent. Vennligst bruke våre reklamasjonsrutiner som du finner her.
Hvordan blir malmfuru sortert ut?
Vårt produkt Alvdal Malm 1000 er en 1.sorts kledning av tettvokst gammelt tømmer som sorteres etter NS3186. Dette er en norsk standard som alle større trelastprodusenter sorterer etter.
- Tømmerstokkene går først gjennom en røntgenmaskin som leser kjerneveden gjennom hele stokken. Kun noen få % av alle tømmerstokker har hatt riktige vekstforhold (alder og fordeling kjerneved/yteved).
- Deretter tørkes og sorteres råvaren på nytt for å fjerne virkefeil.
- Ved høvling blir råvaren vurdert 3 ganger. Først før den kløves, så foran høvelen og til slutt en siste visuell kontroll av høvelmesteren før bordet går til pakking.
- Det ferdige produktet ligger da så tett som mulig opp mot 100% kjernevedinnhold.
Hvorfor selger dere ikke 100% kjerneved?
100% er et tall ingen kan garantere når det kommer til malminnhold, og bakgrunnen for det er:
- Tre er ett levende materiale, og kjerneveden vil ha ujevn form opp gjennom stammen. Det vil det derfor alltid bli med noen områder med yteved under produksjon. Selv om mange av disse plankene sorteres vekk senere, kan vi ikke garantere at vi får med oss alle. Et ørlite område yteved er nok før tallet 100% ikke lenger er riktig.
- NS3186 som er gjeldende standard for kledningssortering tillater produsenten 5% feilsortering.
- For furu er det lett å se forskjell på kjerneved og yteved når materialene har vært eksponert for sollys, men på nyhøvlet trelast er dette ofte vanskeligere. Yteveden er lysere i fargen enn kjerneveden. Det er derfor «enkelt» å si om ett panelbord er 100% kjerneved eller ikke.
- Ofte vil slike ytevedpartier være på en liten del av kledningsbordet, og det kan kappes ut.
- Er 100% kjerneved et krav, må den siste kvalitetskontrollen gjøres på byggeplassen før kledningsbordet festes på veggen.
Vår Malm 1000 har en kjernevedandel mellom 90-100%, og er av de beste i Norge. Vi ønsker å holde det vi lover, og da blir det feil for oss å si at vi selger 100% kjerneved.
Hva er kjerneved/malme?
Kjerneved er den rødbrune veden i midten av furustokken som går fra margen og utover. Dette er død ved som ikke lenger deltar i vann- og næringstransporten i treet. Disse vedcellene er fylt av harpiksstoffer som også har tettet porene mellom cellene. Dette gjør veden lite mottakelig for vann, noe som er viktig for at råte ikke skal etablere seg. Harpiksstoffene har også en viss motstandsevne mot sopp og råteangrep.
Utenfor kjerneveden ligger yteveden som sørger for vann- og næringstransporten i treet. Yteveden er ikke motstandsdyktig mot sopp og råteangrep, og tar lett opp vann. Når vanlig furu impregneres, er det yteveden som tar til seg impregneringsstoffene, mens kjerneveden som er «tett» forblir uimpregnert.
Det er lett å se forskjell på kjerneved og yteved i furu da kjerneveden blir mørk, mens yteveden er lysere når treverket blir eksponert for sollys.
Hvorfor er malmfuru så miljøvennlig?
Malmfuru er miljøvennlig fordi den er ubehandlet og kortreist!
Andre ubehandlede tresorter som Afrikanske treslag, Sibirsk lerk eller Tropiske treslag er også naturprodukter, men disse har alle et høyere forbruk av energi knyttet til å få varen til Norge, samt at enkelte av disse produktene kan komme fra tvilsom skogforvaltning.
Behandlede produkter som royalimpregnert- og CU-impregnert trelast, kreosot, WPT/ kebony, kreol- eller varmebehandlet trelast har alle et større forbruk av energi ved produksjon og innsatsfaktorer med ulik grad av miljøvennlighet. Ingen av disse produktene er så miljøvennlige som de ubehandlede treslagene.
Felles for alle ubehandlede trefasader er at de vil utvikle ett fargespill over tid, avhengig av hvordan de blir påvirket av nedbør, sol, metallbeslag osv. Bruk av ubehandlede trefasader er ett miljøvalg. Du får en vegg med mye sjatteringer samtidig som du sparer verden for bruk av maling, beis osv.